Een gedenksieraad met de as van uw dierbare?

De tijden van een urn op de haltafel of een zilveren urnhanger om de hals zijn voorbij.

Zoals mensen/nabestaanden tegenwoordig veel meer zelf het initiatief nemen over hoe een uitvaart eruit moet zien. Zo denken mensen ook na over hoe ze de as van een dierbare verwerkt willen hebben.

Het verlies van een dierbare is een emotioneel gebeuren. Mensen gaan vaak op zoek naar iets om de mooie herinneringen tastbaars te maken. Er is tegenwoordig een breed assortiment gedenksieraden en soorten mini urnen.

Urnen

Qua urnen zijn er tegenwoordig prachtige miniurnen in RVS, keramiek, hout of glas. Zo’n miniurn is subtiel aanwezig en maakt vaak onderdeel uit van een interieur. Ook vormen vervaardigd uit epoxy hars waarin de as verwerkt kan worden al dan niet met toevoegingen van bloemen, kleurpigmenten of halfedelstenen behoort tot de mogelijkheden.
Niet alleen kan er as in de urn verwerkt worden. Ook haar, tandjes of een stukje stof behoord tot de mogelijkheden. De meeste urnen zijn zelf te vullen. Urnen van glas worden geblazen en epoxy wordt in laagjes opgebouwd. Hier zal dus de as verwerkt moeten worden door de expert.

Assieraden gesloten gedragen

Het dragen van een assieraad is begonnen met de alom bekende urnhanger vaak uitgevoerd in zilver. Een gesloten kokertje waar de as van de overledene in werd gedaan. Tegenwoordig zijn er ‘gesloten’ ashangers in alle kleuren, materialen, vormen en maten.

Veel ashangers zijn dan ook niet direct herkenbaar als zijnde urnhanger, wat door een drager vaak als prettig wordt ervaren. Men krijgt niet direct de vraag wie er in de hanger zit. Krijgen ze een compliment over de hanger dan zijn ze vrij te zeggen dat het om een ashanger gaat of niet. Gesloten ashangers kunnen zelf gevuld worden met een meegeleverd vulsetje.

Assieraden zichtbaar gedragen

De as kan tegenwoordig ook verwerkt worden door vermenging met een hars. Aan deze speciale hars kan een kleurpigment, fragmenten van halfedelstenen, metaaldeeltjes of andere elementen toegevoegd worden. Deze methode kan in ringen, armbanden, oorbellen en hangers verwerkt worden. Het eindresultaat ziet eruit als een mooie steen en zal dan ook niet direct herkent worden als assieraad. Deze manier van het verwerken van de as kan alleen door een expert gedaan worden.

De assieraden kunnen vervaardigd worden in staal, tungsten, titanium, ceramic, goud en zilver. Ook zijn er tegenwoordig voor mannen ook stoere, draagbare sieraden waar de as gesloten of zichtbaar gedragen kan worden zoal leren- of kraalarmbanden. Er is een breed assortiment van een traditioneel assieraad tot een moderne, stoere look.

As object in uw interieur

De as kan met epoxy hars verwerkt worden in een mal. De hars wordt dan een transparant object waar u naar eigen smaak elementen aan kunt toevoegen. Dit kan zijn in de vorm van een hart, kubus, vlinder, bloem of vrije vorm. Deze vorm wordt in laagjes opgebouwd. Er kan naast de as van alles toegevoegd worden zoals een haarlokje, een bloem uit een rouwboeket, kleurpigmenten, halfedelstenen of een stukjes stof. Er zijn tal van mogelijkheden. Ook kunnen er ringen en hangers van gegoten worden. Deze verwerking van de as kan alleen door een expert gedaan worden.

 

Asverwerking in een bestaand sieraad

Het verwerken van as in een bestaand sieraad behoort ook tot de mogelijkheden. Dit kan zijn in een sieraad die uw dierbare altijd droeg of een sieraad wat u zelf altijd draagt. Per sieraad bekijken we dan wat de mogelijkheden zijn.

Er is voor  iedereen wel een vorm van asverwerking te vinden waarmee men zich prettig voelt een dierbare dichtbij zich te hebben.